Thursday, January 30, 2025

নতুন ‘অশিল্প’ শৈলীৰ খাদ্যৰ দ্বাৰা ওজন কমাব, দীৰ্ঘদিনীয়া ৰোগৰ আশংকা কমাব।

Share

অঔদ্যোগিক শৈলীৰ খাদ্য ব্যৱহাৰ কৰি সৃষ্টি হোৱা পৰম্পৰাগত খাদ্যাভ্যাসৰ অনুকৰণ কৰা এটা নতুন খাদ্যই কেইবাটাও দীৰ্ঘদিনীয়া ৰোগৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস কৰাৰ মূল চাবিকাঠি হ’ব পাৰে, লগতে ওজন কমোৱাতো সহায় কৰিব পাৰে।

ঔদ্যোগিক খাদ্য — প্ৰচেছড খাদ্যৰ পৰিমাণ বেছি আৰু আঁহ কম — মেদবহুলতা, ডায়েবেটিছ, হৃদৰোগৰ দৰে দীৰ্ঘদিনীয়া ৰোগ যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰাত অৰিহণা যোগাইছে।

“NiMe” (Non-industrialised Microbiome Restore) ডায়েট শীৰ্ষক নতুন খাদ্য অশিল্প সমাজৰ খাদ্যাভ্যাসৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত।

ই উদ্ভিদ ভিত্তিক মনোযোগেৰে গঠিত, কিন্তু নিৰামিষ নহয়। ই প্ৰধানকৈ শাক-পাচলি, মাহজাতীয় শস্য আৰু অন্যান্য গোটা উদ্ভিদৰ খাদ্যৰে গঠিত। ইয়াৰ উপৰিও প্ৰতিদিনে এটা সৰুকৈ পশুৰ প্ৰটিন (ছালমন, কুকুৰা বা গাহৰিৰ মাংস) অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হয় য’ত কোনো ধৰণৰ দুগ্ধজাত সামগ্ৰী, গৰুৰ মাংস বা ঘেঁহু নাথাকে।

আইৰিছ গৱেষকৰ নেতৃত্বত কৰা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অধ্যয়নত দেখা গৈছে যে NiMe খাদ্যই এল.

আয়াৰলেণ্ডৰ ইউনিভাৰ্চিটি কলেজ কৰ্কৰ বিজ্ঞানী অধ্যাপক জেন্স ৱালটাৰে কয় যে, “ঔদ্যোগীকৰণে আমাৰ আন্ত্ৰিক মাইক্ৰ’বায়’মত ভয়ংকৰ প্ৰভাৱ পেলাইছে, সম্ভৱতঃ দীৰ্ঘদিনীয়া ৰোগৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পাইছে।”

NiMe খাদ্যত চেনি আৰু সংপৃক্ত চৰ্বি বেছি থকা প্ৰচেছড খাদ্যও অতি কম, আৰু আঁহযুক্ত। প্ৰতি ১০০০ কেলৰিত আঁহৰ পৰিমাণ আছিল ২২ গ্ৰাম — যিটো বৰ্তমানৰ খাদ্যৰ পৰামৰ্শতকৈ অধিক।

কঠোৰভাৱে নিয়ন্ত্ৰিত মানৱ পৰীক্ষাত দলটোৱে দেখিলে যে নতুন খাদ্যৰ ফলত মানৱ হস্তক্ষেপৰ অধ্যয়নত বিপাকীয় আৰু প্ৰতিৰোধ ক্ষমতাৰ যথেষ্ট উন্নতি ঘটিছে।

মাত্ৰ তিনি সপ্তাহতে এই খাদ্যই ওজন হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিলে; বেয়া কলেষ্টেৰল ১৭ শতাংশ হ্ৰাস পাইছে; তেজৰ চেনিৰ পৰিমাণ ৬ শতাংশ হ্ৰাস; আৰু C-reactive Protein (প্ৰদাহ আৰু হৃদৰোগৰ চিহ্নিতকাৰী) ১৪ শতাংশ হ্ৰাস কৰা বুলি চেল আলোচনীত প্ৰকাশ পোৱা ফলাফলত প্ৰকাশ পাইছে।

এই উন্নতিসমূহ অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ আন্ত্ৰিক মাইক্ৰ’বায়’মৰ উপকাৰী পৰিৱৰ্তনৰ সৈতে জড়িত আছিল।

তদুপৰি, NiMe খাদ্যই ঔদ্যোগীকৰণৰ ফলত ক্ষতিগ্ৰস্ত হোৱা মাইক্ৰ’বায়’মৰ বৈশিষ্ট্যসমূহো উন্নত কৰিছিল, যেনে প্ৰদাহজনক বেক্টেৰিয়া আৰু আন্ত্ৰিক অংশৰ শ্লেষ্মা স্তৰক অৱক্ষয় কৰা বেক্টেৰিয়াৰ জিন হ্ৰাস কৰা।

উল্লেখযোগ্য যে অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ ওজনো কমিছিল যদিও তেওঁলোকে কম কেলৰি খোৱা নাছিল।

অধ্যয়নটোৱে দেখুৱাইছে যে নিৰ্দিষ্ট খাদ্যৰ জৰিয়তে আন্ত্ৰিক মাইক্ৰ’বায়’মক লক্ষ্য কৰি লোৱাটোৱে স্বাস্থ্য উন্নত কৰাত সহায় কৰিব পাৰে আৰু ৰোগৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস কৰিব পাৰে।

বিভিন্ন ডিজিটেল প্লেটফৰ্ম, ৱেবছাইট, সাংবাদিক, আৰু সংস্থাৰ পৰা বাতৰি সংগ্ৰহ।

Read more

Local News