বিশেষজ্ঞসকলে দেওবাৰে কয় যে ডিপ ফ্ৰাইড, বেকড আৰু গ্ৰীল কৰা আল্ট্ৰা প্ৰচেছড খাদ্য— সমগ্ৰ ভাৰততে সৰ্বত্ৰ বিয়পি পৰা আৰু এতিয়া বহু পৰিয়ালত প্ৰধান খাদ্য—দেশত ডায়েবেটিছৰ বৃদ্ধি পোৱা প্ৰাদুৰ্ভাৱৰ প্ৰত্যক্ষ অৰিহণা যোগাইছে। ভাৰতত ১০ কোটি ১০ লাখ ব্যক্তি ডায়েবেটিছ ৰোগত আক্ৰান্ত। ভাৰতীয়সকলৰ বাবে আইচিএমআৰ-এনআইএনৰ শেহতীয়া খাদ্য নিৰ্দেশনাই ইংগিত দিছে যে ৫ৰ পৰা ১৯ বছৰ বয়সৰ ১০ শতাংশতকৈ অধিক শিশু প্ৰি-ডায়েবেটিছত আক্ৰান্ত হয়।
শেহতীয়াকৈ ইণ্টাৰনেশ্যনেল জাৰ্নেল অৱ ফুড চাইন্সেছ এণ্ড নিউট্ৰিচনত প্ৰকাশিত এক অধ্যয়নত আৱিষ্কাৰ কৰা হৈছে যে ডিপ ফ্ৰাইড, বেকড, আৰু গ্ৰীল কৰা আল্ট্ৰা প্ৰচেছড খাদ্যত উচ্চ মাত্ৰাৰ এডভান্সড গ্লাইকেচন এণ্ড প্ৰডাক্ট (AGEs) থাকে, যিয়ে প্ৰদাহৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে আৰু বিভিন্ন ৰোগৰ সৈতে জড়িত , ডায়েবেটিছকে ধৰি। “যেতিয়া আমি খাদ্য ভাজি বা গ্ৰীল কৰো তেতিয়া ই অক্সিডেটিভ ষ্ট্ৰেছৰ সৃষ্টি কৰে, যিয়ে প্ৰদাহ বৃদ্ধি কৰে। শৰীৰত দীৰ্ঘদিনীয়া প্ৰদাহ ডায়েবেটিছ, উচ্চ ৰক্তচাপ, হৃদৰোগ আনকি কিছুমান প্ৰকাৰৰ কেন্সাৰৰ সৈতেও জড়িত। অতি প্ৰচেছড খাদ্য আৰু ট্ৰেন্স ফেট বেছি থকা খাদ্য।” স্বাস্থ্যৰ বাবে ক্ষতিকাৰক।’-চেন্নাইৰ মাদ্ৰাজ ডায়েবেটিছ ৰিচাৰ্চ ফাউণ্ডেশ্যন (এমডিআৰএফ)ৰ ডায়েবেটিছ বিশেষজ্ঞ ডাঃ ভি মোহনে আইএনএছক জনায়। মোহন আৰু তেওঁৰ দলটোৱে ইণ্ডিয়ান কাউন্সিল অৱ মেডিকেল ৰিচাৰ্চ (আইচিএমআৰ)ৰ সহযোগত এজিইৰ ওপৰত কৰা অধ্যয়নৰ নেতৃত্ব দিছিল।
অধ্যয়নত দেখা গৈছে যে উন্নত গ্লাইকেচন এণ্ড প্ৰডাক্ট (AGE) অধিক থকা খাদ্যৰ ভিতৰত ৰঙা মাংস, ভজা খাদ্য, ফ্ৰেঞ্চ ফ্ৰাই, ভজা কুকুৰা, বেকন, বিস্কুট, বেকড গুডছ, মাখন, মাৰ্জাৰিন, আৰু চেনিযুক্ত বস্তু আদি অন্তৰ্ভুক্ত। ইয়াৰ বিপৰীতে ফল-মূল, ব্ৰকলি, মাহজাতীয় শস্য, ওটছ, দুগ্ধজাত সামগ্ৰী, কণী, মাছ, আৰু গছৰ বাদাম যেনে আলমণ্ড, আখৰোট, কাজু আদিক কম বয়সীয়া খাদ্য হিচাপে শ্ৰেণীভুক্ত কৰা হয়। মোহনে কয়, “আমাৰ গৱেষণাৰ পৰা দেখা গৈছে যে বয়সস্থ খাদ্য টাইপ ২ ডায়েবেটিছ আৰু প্ৰদাহৰ সৈতে জড়িত। খাদ্যৰ বয়স কম হোৱা খাদ্যই ডায়েবেটিছৰ পৰা সুৰক্ষা প্ৰদান কৰে।”
গ্লাইকেচন নামেৰে জনাজাত অ-এনজাইমেটিক প্ৰক্ৰিয়াৰ জৰিয়তে এজিই উৎপন্ন হয়, য’ত চেনিৰ অণু প্ৰটিন বা চৰ্বিৰ সৈতে সংলগ্ন হয়। এই প্ৰক্ৰিয়াৰ ফলত এনে যৌগ সৃষ্টি হ’ব পাৰে যিয়ে শৰীৰত ক্ষতিকাৰক প্ৰতিক্ৰিয়া বিশেষকৈ প্ৰদাহৰ সূচনা কৰে।
“ভজা খাদ্যৰ অৰ্থ হ’ল আমাৰ অতিৰিক্ত চেচুৰেটেড ফেট আৰু কেলৰি আছে, গতিকে ই আমাৰ বাবে স্বাভাৱিকতে ভাল নহ’ব,” ছাকেটৰ মেক্স ছুপাৰ স্পেচিয়েলিটি হাস্পতালৰ চেয়াৰমেন এণ্ড হেড – এণ্ডক্ৰাইন’লজী এণ্ড ডায়েবেটিছ ডাঃ অম্ব্ৰিছ মিথাল, যিজনৰ অংশ নাছিল অধ্যয়নটো, আইএনএছক জনোৱা মতে।
“ভাৰতত ডিপ ফ্ৰাইড কৰা খাদ্যৰ বেছিভাগেই, বিশেষকৈ ষ্ট্ৰীট ফুড, পুনৰ গৰম কৰা তেলৰ। পুনৰ গৰম কৰা তেলত ট্ৰেন্স ফেট অতি সমৃদ্ধ — হৃদৰোগ, কিছুমান প্ৰকাৰৰ কেন্সাৰৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধিৰ বাবে এটা ডাঙৰ কাৰক।’-তেওঁ লগতে কয়।
গ্ৰীল বা বেকড খাদ্য কেনেকুৱা? মিথালে স্বজ্ঞাতভাৱে কৈছিল যে গ্ৰীল কৰা খাদ্য স্বাস্থ্যকৰ বুলি কোনোবাই বিশ্বাস কৰিব পাৰে, কিন্তু সেয়া নহয়। চিকিৎসকে বুজাই দিলে যে যদিও ইয়াক ভজা নহয়, গ্ৰীলিং কৰিলে খাদ্য উচ্চ উষ্ণতাৰ সন্মুখীন হয়, যাৰ ফলত বিষাক্ত সুগন্ধি কাৰ্বন যৌগ উৎপন্ন হ’ব পাৰে যিবোৰ কাৰ্চিনোজেনিক হ’ব পাৰে। তেওঁ লগতে আঙুলিয়াই দিয়ে যে বেকড খাদ্য স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে স্বাস্থ্যকৰ নহয়, কিয়নো ইয়াৰে বহুততে কাৰ্বহাইড্ৰেট থাকে।
মোহনৰ মতে এই খাদ্যসমূহে মেদবহুলতাৰ হাৰ বৃদ্ধিত যথেষ্ট অৰিহণা যোগায় আৰু দেশত ডায়েবেটিছৰ প্ৰাথমিক কাৰণসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম। স্বাস্থ্যসন্মত খাদ্যাভ্যাসক উৎসাহিত কৰিবলৈ চৰকাৰক আহ্বান জনায়। ইয়াৰ উপৰিও এমডিআৰএফৰ অধ্যয়নে ইংগিত দিছে যে “বগা চাউল বা শোধিত ঘেঁহুৰ দৰে উৎসৰ পৰা কাৰ্বহাইড্ৰেটৰ অত্যধিক গ্ৰহণে ডায়েবেটিছ মহামাৰীত প্ৰত্যক্ষভাৱে অৰিহণা যোগায়,” মোহনে কয়।
ইয়াৰ উপৰিও মানসিক চাপ, অপৰ্যাপ্ত টোপনি, বায়ু প্ৰদূষণ আদিও ইয়াৰ অৰিহণা যোগোৱা কাৰক। চিকিৎসকগৰাকীয়ে কয়, ‘সেয়েহে চৰকাৰী নীতিসমূহ কম শেল্ফ লাইফ থকা খাদ্য বিশেষকৈ কম গ্লাইচেমিক সূচকাংক থকা ফল-মূল আৰু সেউজীয়া পাতৰ শাক-পাচলিৰ খেতি আৰু প্ৰচাৰক উৎসাহিত কৰাৰ দিশত ধাৱমান হ’ব লাগে।
বিভিন্ন ডিজিটেল প্লেটফৰ্ম, ৱেবছাইট, সাংবাদিক, আৰু সংস্থাৰ পৰা বাতৰি সংগ্ৰহ।