বিশেষজ্ঞসকল সোমবাৰে কৈছে যে ঘৰত বা বাহিৰত সোডা, ফলৰ পাঞ্চ, আৰু লেমনেডৰ দৰে চিনি যুক্ত পানীয় গ্ৰহণ কৰাটো সাধাৰণ হলেও, এই পানীয়সমূহ স্বাস্থ্যৰ বাবে উল্লেখযোগ্য ক্ষতি সাধন কৰিব পাৰে, যাৰ ফলস্বৰূপ দাঁত সংক্রমণ, কিডনী সমস্যা আৰু হৃদৰোগলৈকে সমস্যা সৃষ্টি হ’ব পাৰে। চিনি-যুক্ত পানীয় (SSBs) সেইবোৰ য’ত যোগ কৰা চিনি বা আন মিঠা সামগ্ৰীৰ অন্তৰ্ভুক্ত থাকে, যেনে উচ্চ ফ্ৰুক্টোজ মকৰ ৰস (HFCS), চুকৰোজ, বা ফলৰ ৰসৰ কেন্দ্ৰ। SSBs ৰ উদাহৰণত ডায়েট নোহোৱা সোডা, মিঠা ৰস, খেল আৰু শক্তি পানীয়, মিঠা চা, আৰু কফী অন্তর্ভুক্ত।
ভাইৰেল আমিন জেনেৰেলৰ পৰামৰ্শদাতা চিকিৎসক ডাঃ মনীষ মিট্টলে, “এই মিঠাইবোৰে ওজন বৃদ্ধি, মেদবহুলতা আৰু ডায়েবেটিছৰ দৰে বিভিন্ন স্বাস্থ্যজনিত জটিলতাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে। ইয়াৰ ফলত হৃদযন্ত্ৰ আৰু বৃক্কতো দীৰ্ঘদিনীয়া প্ৰভাৱ পৰে আৰু দাঁতৰ জটিলতাৰ সৃষ্টি হয়।” বদোদৰাৰ হাস্পতালে আই এন এছক জনায়। দিল্লীৰ চি কে বিৰলা হাস্পতালৰ আভ্যন্তৰীণ চিকিৎসাৰ মুখ্য পৰামৰ্শদাতা ডাঃ নৰেন্দ্ৰ সিংঘালাই কয় যে ফ্ৰুক্ট’জ, উচ্চ ফ্ৰুক্ট’জযুক্ত কৰ্ণ চিৰাপ, আৰু ব্ৰাউন চুগাৰৰ দৰে যোগকৰণে “মেদবহুলতা, টাইপ ২ ডায়েবেটিছ, আৰু হৃদৰোগৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰে।”
তেওঁ লগতে কয়, ‘বহু পৰিমাণে যোগ কৰা চেনি সেৱন কৰিলে ওজন বৃদ্ধি, প্ৰদাহ আৰু ইনচুলিন প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা হ’ব পাৰে। “এই বিপদসমূহ প্ৰতিৰোধ কৰিবলৈ মিঠা নকৰা পানীয় বাছি লওক আৰু চেনিযুক্ত পানীয় দৈনিক কেলৰিৰ ১০%তকৈ কম পৰিমাণে সীমিত কৰক।” শেহতীয়াকৈ আমেৰিকাৰ হাৰ্ভাৰ্ড বিশ্ববিদ্যালয়ৰ গৱেষকসকলে কৰা এক অধ্যয়নত দেখা গৈছে যে চেনি মিঠাযুক্ত পানীয়ৰ অধিক পৰিমাণে সেৱনে বিশেষকৈ ডায়েবেটিছ ৰোগীৰ ক্ষেত্ৰত হৃদযন্ত্ৰৰ ৰোগ (CVD)ৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ আৰু মৃত্যুৰ হাৰ দুয়োটা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে।
বিএমজেত প্ৰকাশিত এই গৱেষণাত প্ৰকাশ পাইছে যে দৈনিক প্ৰতিটো অতিৰিক্ত চেনি মিঠা পানীয়ৰ পৰিবেশনৰ সৈতে সামগ্ৰিকভাৱে মৃত্যুৰ হাৰ ৮ শতাংশ বৃদ্ধিৰ সম্পৰ্ক আছে। মিট্টালে কয় যে দীৰ্ঘদিন ধৰি এই চেনিযুক্ত পানীয় সেৱনে হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যতো প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে।বৰ্তমান চিকিৎসাজনিত অৱস্থা যেনে ডায়েবেটিছ আৰু উচ্চ ৰক্তচাপ থকা লোকসকলে দৈনিক এই পানীয় সেৱন কৰিলে অধিক প্ৰভাৱ পৰিব। “যদি কোনো ব্যক্তি ইতিমধ্যে ডায়েবেটিছত আক্ৰান্ত আৰু এই মিঠাই ব্যৱহাৰ কৰি আছে, তেন্তে তেওঁলোকৰ ডায়েবেটিছ স্বাভাৱিকতে নিয়ন্ত্ৰণৰ বাহিৰলৈ যাব আৰু তেওঁলোকৰ সম্ভাৱনা দুগুণ হ’ব।”
চিকিৎসকে কয়, “আনকি চেনিবিহীন পৰিপূৰক গ্ৰহণ কৰাটোও ঠিক তেনেকুৱাই ক্ষতিকাৰক হ’ব পাৰে, ইয়াৰ পাৰ্শ্বক্ৰিয়া আৰু আন্ত্ৰিক স্বাস্থ্যৰ ওপৰতো একেধৰণৰ প্ৰভাৱ পৰিব পাৰে।” প্ৰচেছড খাদ্যত উপস্থিত লুকাই থকা চেনিৰ প্ৰতি সচেতন হৈ থকাৰ সময়তে চিংগলাই ফল-মূল আৰু শাক-পাচলিৰ দৰে মিঠাৰ প্ৰাকৃতিক উৎস বাছি ল’বলৈ পৰামৰ্শ দিছিল। বিশেষজ্ঞসকলে সুস্বাস্থ্যৰ উন্নতিৰ বাবে সুষম খাদ্য বজাই ৰখা আৰু নিয়মীয়া শাৰীৰিক কাৰ্য্যকলাপত লিপ্ত হোৱাৰ পৰামৰ্শও দিয়ে।
বিভিন্ন ডিজিটেল প্লেটফৰ্ম, ৱেবছাইট, সাংবাদিক, আৰু সংস্থাৰ পৰা বাতৰি সংগ্ৰহ।