১৮৫ দেশৰ বালৰ আৰু কিশোৰৰ খাদ্য প্ৰণালীৰ উপৰ এটা বিশ্বব্যাপী পৰীক্ষাৰ ফলাফলত মিঠা পানীৰ গ্ৰাহকতাৰ বাঢ় দেখা দিয়া।
টাফ্টছ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ ফ্ৰাইডমেন স্কুল অৱ নিউট্ৰিচন চাইন্স এণ্ড পলিচিৰ গৱেষকসকলে কৰা এই গৱেষণাত আৱিষ্কাৰ কৰা হৈছে যে ২০১৮ চনত যুৱ ব্যক্তিসকলে পূৰ্বৰ বছৰতকৈ ২৩ শতাংশ বেছি চেনিযুক্ত পানীয় সেৱন কৰিছিল।
গ্ল’বেল ডায়েটাৰী ডাটাবেছৰ পৰা আহৰণ কৰা এই অধ্যয়নত যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত চেনি মিঠাযুক্ত পানীয় গ্ৰহণৰ প্ৰাৰম্ভিক বিশ্বব্যাপী মূল্যায়ন আৰু আৰ্হি আগবঢ়োৱা হৈছে। এই শিতানত চোডা, জুচ ড্ৰিংকছ, এনাৰ্জি ড্ৰিংকছ, স্প’ৰ্টছ ড্ৰিংকছ, আৰু যোগ কৰা চেনিৰ সৈতে মিঠা কৰা ঘৰতে বনোৱা ফলৰ পানীয়, যেনে aguas frescas অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। গৱেষণাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হোৱা নাছিল বিশুদ্ধ ফলৰ ৰস, কেলৰিবিহীন কৃত্ৰিমভাৱে মিঠা কৰা পানীয়, আৰু মিঠা কৰা গাখীৰ।
গৱেষণা দলটোৱে ১৯৯০ চনৰ পৰা ২০১৮ চনৰ ভিতৰত কৰা ১২০০ৰো অধিক জৰীপৰ তথ্য পৰীক্ষা কৰিছিল, য’ত ৩ৰ পৰা ১৯ বছৰ বয়সৰ ব্যক্তিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছিল। তেওঁলোকে দেখিলে যে, বিশ্বজুৰি গড়ে যুৱক-যুৱতীসকলে প্ৰতি সপ্তাহত ৩.৬ চাৰ্ভিং চেনিযুক্ত পানীয় সেৱন কৰে, অঞ্চলসমূহৰ মাজত যথেষ্ট পাৰ্থক্য আছে। দক্ষিণ এছিয়াত প্ৰতি সপ্তাহত ১.৩ টা খাদ্যৰ পৰা লেটিন আমেৰিকা আৰু কেৰিবিয়ানত ৯.১ টালৈকে খোৱাৰ ভিন্নতা আছিল। মুঠতে ৫৬খন দেশত বিশ্বৰ যুৱ জনসংখ্যাৰ ১০ শতাংশ হিচাপে ২৩.৮ কোটি যুৱকে গড়ে প্ৰতি সপ্তাহত ৭ বা তাতকৈ অধিক খাদ্য গ্ৰহণ কৰিছিল।
এই অধ্যয়নৰ প্ৰথমজন লেখক ৱাশ্বিংটন বিশ্ববিদ্যালয়ৰ পোষ্ট ডক্টৰেট পণ্ডিতো। অধ্যয়নটোৱে আৰম্ভণিতে আচৰণৰ পৰিৱৰ্তনক উৎসাহিত কৰিবলৈ নিৰ্দিষ্ট শিক্ষা আৰু নীতিগত ব্যৱস্থা ৰূপায়ণৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে।
এই অধ্যয়নত প্ৰকাশ পাইছে যে ২০১৮ চনত মেক্সিকোত যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত চেনিযুক্ত পানীয়ৰ ব্যৱহাৰ সৰ্বাধিক হৈছিল, প্ৰতি সপ্তাহত ১০.১ টা পানীয় সেৱন কৰা হৈছিল, তাৰ পিছতে আছে উগাণ্ডা (৬.৯), পাকিস্তান (৬.৪), দক্ষিণ আফ্ৰিকা (৬.২), আৰু আমেৰিকা (৬.২)। চেনিযুক্ত পানীয়ৰ পৰিমাণ আটাইতকৈ উল্লেখযোগ্য বৃদ্ধি উপ-চাহাৰা আফ্ৰিকাত দেখা গৈছে, য’ত ১৯৯০ চনৰ পৰা ২০১৮ চনলৈকে গড় সাপ্তাহিক পানীয় ১০৬ শতাংশ বৃদ্ধি পাই প্ৰতি সপ্তাহত ২.১৭ ত উপনীত হৈছে।
স্বাস্থ্যসন্মত খাদ্যাভ্যাসক উৎসাহিত কৰিবলৈ বিশ্বজুৰি চোডা কৰ আৰু বিদ্যালয়ত চেনিযুক্ত পানীয় বিক্ৰীৰ ওপৰত নিষেধাজ্ঞাৰ দৰে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। তথাপিও এই পদক্ষেপসমূহে উদ্যোগটোৰ আক্ৰমণাত্মক বিপণন কৌশল আৰু খাদ্য খণ্ডৰ বিশ্বব্যাপী সম্প্ৰসাৰণৰ প্ৰতিৰোধৰ সন্মুখীন হৈছে।
ফ্ৰাইডমেন স্কুলৰ জিন মেয়াৰৰ পুষ্টিৰ অধ্যাপক তথা ফুড ইজ মেডিচিন ইনষ্টিটিউটৰ পৰিচালক জ্যেষ্ঠ লেখক ডাৰিয়াছ মোজাফাৰিয়ানে কয় যে আমাৰ এই আৱিষ্কাৰে বিশ্বৰ প্ৰায় প্ৰতিখন দেশতে উদ্বেগ সৃষ্টি কৰিব লাগে। আমি পৰ্যবেক্ষণ কৰা গ্ৰহণ আৰু আৰ্হিসমূহে জনস্বাস্থ্যৰ বাবে এক গুৰুতৰ বিপদৰ সৃষ্টি কৰিছে, যিটো ভৱিষ্যতে সুস্থ জনসংখ্যাৰ বাবে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষমতা আৰু বাধ্যবাধকতা আমাৰ আছে।
বিভিন্ন ডিজিটেল প্লেটফৰ্ম, ৱেবছাইট, সাংবাদিক, আৰু সংস্থাৰ পৰা বাতৰি সংগ্ৰহ।