এটা অধ্যয়নত দেখা গৈছে যে যদি আপুনি অধিক মাত্ৰাত মানসিক চাপৰ সন্মুখীন হৈছে, তেন্তে ফল-মূল, শাক-পাচলি, বাদাম, মাহজাতীয় শস্যৰ প্ৰচুৰ পৰিমাণে থকা ভূমধ্যসাগৰীয় খাদ্য গ্ৰহণ কৰাটো উপকাৰী হ’ব পাৰে।
নিউয়ৰ্কৰ বিংহামটন বিশ্ববিদ্যালয়ৰ এটা দলে কৰা এক অধ্যয়নত ভূমধ্যসাগৰীয় খাদ্যৰ সৈতে পৰম্পৰাগত পশ্চিমীয়া খাদ্যৰ প্ৰভাৱ মানসিক চাপৰ মাত্ৰাত তুলনা কৰা হৈছে।
স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতা অধ্যয়নৰ সহযোগী অধ্যাপিকা লিনা বেগডাচে কয় যে মানসিক অশান্তিৰ পূৰ্বে মানসিক চাপ আহিব পাৰে আৰু গৱেষণাৰ পৰা দেখা গৈছে যে ভূমধ্যসাগৰীয় খাদ্যৰ প্ৰতি আনুগত্য প্ৰকাশ কৰিলে ব্যক্তিৰ মানসিক চাপ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাৰ অনুভূত ক্ষমতা হ্ৰাস পাব পাৰে।
বেগডাচে কয় যে নিউট্ৰিচন এণ্ড হেল্থত প্ৰকাশিত এই গৱেষণাৰ পৰা দেখা গৈছে যে ভূমধ্যসাগৰীয় খাদ্যই মানসিক অশান্তি হ্ৰাস কৰিব পাৰে।
ইয়াৰ সৈতে অনুভূত মানসিক চাপৰ নেতিবাচক দিশ হ্ৰাস আৰু ইয়াৰ ইতিবাচক গুণ বৃদ্ধিৰ সম্পৰ্ক থাকিব পাৰে।
ভূমধ্যসাগৰীয় খাদ্য প্ৰধানকৈ উদ্ভিদভিত্তিক আৰু ইয়াত প্ৰচুৰ পৰিমাণে স্বাস্থ্যকৰ চৰ্বি থাকে। ইয়াত বিভিন্ন ধৰণৰ গোটা শস্য, শাক-পাচলি, ফল-মূল, মাহজাতীয় শস্য, বাদাম, আৰু এক্সট্ৰা ভাৰ্জিন অলিভ অইল, মধ্যমীয়া পৰিমাণৰ মাছ আৰু শেলফিছ, আৰু সীমিত পৰিমাণৰ ৱাইন আদি অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হয়। ইয়াৰ উপৰিও ৰঙা আৰু প্ৰচেছড মাংস, দুগ্ধজাত সামগ্ৰী, পশুৰ চৰ্বি, প্ৰচেছড খাদ্যৰ ব্যৱহাৰ হ্ৰাস কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে।
আনহাতে, উচ্চ গ্লাইচেমিক আৰু নিম্নমানৰ প্ৰচেছড খাদ্যৰ প্ৰচুৰতাৰ বাবে পশ্চিমীয়া খাদ্য বিখ্যাত।
অনুভূত মানসিক চাপৰ মাত্ৰা মূল্যায়ন কৰিবলৈ দলটোৱে ১৫০০ৰো অধিক ব্যক্তিৰ ওপৰত এক সমীক্ষা চলাইছিল। মেচিন লাৰ্নিং মডেলে তথ্যসমূহ বিশ্লেষণ কৰি প্ৰকাশ কৰে যে ভূমধ্যসাগৰীয় খাদ্যৰ উপাদানসমূহ গ্ৰহণ কৰাটো অনুভূত মানসিক চাপ আৰু মানসিক দুখৰ মাত্ৰা হ্ৰাস পোৱাৰ সৈতে জড়িত।
খাদ্য খোৱাৰ কথা আহিলে “পশ্চিমীয়া খাদ্যৰ উপাদানসমূহ অনুভূত মানসিক চাপ আৰু মানসিক দুখৰ সৈতে সম্পৰ্কিত।”
চেনি, নিমখ, চৰ্বিৰ পৰিমাণ বেছি থকা পশ্চিমীয়া খাদ্যই কেৱল মানসিক স্বাস্থ্যৰ বিপদৰ সৃষ্টি কৰাই নহয়, সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যৰ ওপৰত ইয়াৰ ক্ষতিকাৰক প্ৰভাৱৰ বাবেও কুখ্যাত। অধ্যয়নত দেখা গৈছে যে এই খাদ্যই মেদবহুলতা, ডায়েবেটিছ, উচ্চ ৰক্তচাপ, কেন্সাৰৰ দৰে অসংক্ৰামক ৰোগৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ বৃদ্ধিত বিশ্বজুৰি অৰিহণা যোগায়।
শেহতীয়াকৈ হাৰ্ট আলোচনীত প্ৰকাশিত এক অধ্যয়নত ভূমধ্যসাগৰীয় খাদ্য অনুসৰণ আৰু হৃদযন্ত্ৰৰ ৰোগ (CVD) হোৱাৰ সম্ভাৱনা আৰু মাৰাত্মক পৰিঘটনাৰ সন্মুখীন হোৱাৰ মাজত এক সম্পৰ্ক প্ৰকাশ পাইছে। মহিলাসকলৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি এই অধ্যয়নত এই সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে যে ভূমধ্যসাগৰীয় খাদ্য মানি চলিলে হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য বৃদ্ধি পাব পাৰে আৰু হৃদৰোগ আৰু মৃত্যুৰ সম্ভাৱনা প্ৰায় ২৫ শতাংশ হ্ৰাস পাব পাৰে।
বিভিন্ন ডিজিটেল প্লেটফৰ্ম, ৱেবছাইট, সাংবাদিক, আৰু সংস্থাৰ পৰা বাতৰি সংগ্ৰহ।