Thursday, November 21, 2024

বিশেষজ্ঞসকলে আশংকা কৰিছে যে কণীয়ে কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা “গ্ৰহণযোগ্যভাৱে” বৃদ্ধি কৰে।

Share

শনিবাৰে বিশেষজ্ঞসকলৰ মতে, দৈনিক এটা কণী খোৱাটো আপোনাৰ হৃদযন্ত্ৰৰ বাবে নিৰাপদ আৰু উপকাৰী, আৰু ই আপোনাৰ তেজত কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি নকৰে; তেওঁলোকে এই চিন্তাৰ ভিত্তিহীন বুলি জোৰ দিছিল। কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি আৰু হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য হ্ৰাস পোৱাৰ কথা বিবেচনা কৰি এজন ব্যক্তিয়ে দৈনিক কিমান কণী খাব পাৰে সেই সন্দৰ্ভত দীৰ্ঘদিনীয়া বিতৰ্ক চলি আহিছে। কেৰালাৰ আই এম এৰ গৱেষণা ইউনিটৰ মুৰব্বী ডাঃ ৰাজীৱ জয়দেৱনে আই এ এন এছক কয় যে কণী সামগ্ৰিক পুষ্টিৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ উৎস।

কণীক বিশ্বজুৰি প্ৰটিনৰ অন্যতম উত্তম উৎস বুলি গণ্য কৰা হ’ব পাৰে, আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা আন বিভিন্ন ধৰণৰ পুষ্টিকৰ উপাদান যেনে ভিটামিন আৰু খনিজ পদাৰ্থও পোৱা যায়। উল্লেখযোগ্য যে ইহঁত সহজে উপলব্ধ আৰু যথেষ্ট সুলভ। “কণী খোৱাৰ ক্ষেত্ৰত অপ্ৰয়োজনীয় চিন্তা, ইমানেই যে মানুহে ইয়াক খাবলৈ ভয় কৰে। এইটো যুক্তিহীন কাৰণ বিভিন্ন গৱেষণাৰ পৰা দেখা গৈছে যে দৈনিক কণী খোৱাৰ সংখ্যা বৃদ্ধি কৰিলে তেজৰ কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি হোৱাটো বাধ্যতামূলক নহয়।”-জয়দেৱনে কয়, লগতে ক গেষ্ট্ৰ’এণ্টেৰ’লজিষ্ট। তেওঁ বুজাই দিলে যে তেজৰ সোঁতত পোৱা কলেষ্টেৰল মূলতঃ যকৃতৰ দ্বাৰা উৎপন্ন হয় যাতে শৰীৰৰ বিভিন্ন পুষ্টি আৰু বিপাকীয় প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিব পৰা যায়।

আমাৰ খাদ্যত খোৱা কলেষ্টেৰলৰ পৰিমাণ, যেনে কণী খোৱাৰ পৰা ইয়াৰ ওপৰত বিশেষ প্ৰভাৱ নপৰে।

জয়দেৱনে কয়, ‘দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে মানুহে ভাবে যে তেজৰ কলেষ্টেৰলৰ সৈতে খাদ্যৰ কলেষ্টেৰলৰ প্ৰত্যক্ষ সম্পৰ্ক আছে। উচ্চ কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা, বিশেষকৈ উচ্চ এলডিএলৰ মাত্ৰা (সততে “বেয়া কলেষ্টেৰল” বুলি কোৱা হয়) এৰাই চলিব লাগে যদিও হৃদযন্ত্ৰৰ ৰোগৰ আশংকা মূল্যায়ন কৰোঁতে সকলো বিপদজনক কাৰক লক্ষ্য কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়।

বিশেষজ্ঞগৰাকীয়ে কয়, “এই বিপদজনক কাৰকসমূহৰ ভিতৰত চিগাৰেট সেৱন, মদ্যপান, পাৰিবাৰিক হৃদৰোগৰ ইতিহাস, মেদবহুলতা, বহি থকা জীৱনশৈলী, ব্যায়ামৰ অভাৱ, ডায়েবেটিছ আৰু উচ্চ ৰক্তচাপ আদি অন্তৰ্ভুক্ত। এল ডি এলৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি পায় আৰু এইচ ডি এল (ভাল কলেষ্টেৰল)ৰ মাত্ৰা হ্ৰাস পায়।” তেওঁ লগতে কয় যে আমি নিৰাপদে ক’ব পাৰো যে দিনটোত এটা কণী খালে কাৰো ক্ষতি নহয়। কণীত উচ্চমানৰ প্ৰটিন, ভিটামিন বি ১২, ফছফৰাছ, চেলেনিয়ামৰ প্ৰচুৰ উৎস। ইয়াৰ উপৰিও ইহঁতে কলিন যোগান ধৰে, যিয়ে মগজুৰ স্বাস্থ্যত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে।

কণীত থকা ভিটামিন এ, ভিটামিন বি ১২, চেলেনিয়াম আদি ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা সুস্থ কৰি ৰখাৰ মূল চাবিকাঠি।

নতুন দিল্লীৰ ছাৰ গংগা ৰাম হাস্পতালৰ কাৰ্ডিঅ’লজি বিভাগৰ মুৰব্বী ডাঃ জে বি এছ ছ’নীয়ে আই এন এছক জনাইছে যে কণীৰ কুহুমত অত্যাৱশ্যকীয় পুষ্টিকৰ উপাদান পোৱা যায় যদিও কণীৰ কুহুমত খাদ্যৰ কলেষ্টেৰলৰ পৰিমাণ বেছি, কণীৰ কুহুমত প্ৰায় ১৮৬ মিলিগ্ৰাম। কিন্তু ভাৰতীয় কাৰ্ডিঅ’লজি ছ’চাইটি (চি এছ আই)য়ে শেহতীয়াকৈ প্ৰকাশ কৰা লিপিড গাইডলাইনৰ অধ্যক্ষও হোৱা ছোনীয়ে লগতে কয় যে, বহু লোকৰ বাবে খাদ্যৰ কলেষ্টেৰলৰ তেজৰ কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰাত বিশেষ প্ৰভাৱ নপৰে।

বিশেষজ্ঞগৰাকীয়ে উচ্চ কলেষ্টেৰল বা নিৰ্দিষ্ট জিনীয় প্ৰৱণতা থকা ব্যক্তি, যেনে পাৰিবাৰিক হাইপাৰকলেষ্টেৰলেমিয়া থকা ব্যক্তিৰ লগতে বৰ্তমানৰ হৃদৰোগ থকা ব্যক্তিসকলক কণী খোৱাৰ ওপৰত চকু ৰাখিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে দিনটোত এটা কণী হৃদযন্ত্ৰৰ বাবে স্বাস্থ্যকৰ খাদ্যৰ অংশ হ’ব পাৰে।

বিভিন্ন ডিজিটেল প্লেটফৰ্ম, ৱেবছাইট, সাংবাদিক, আৰু সংস্থাৰ পৰা বাতৰি সংগ্ৰহ।

Read more

Local News