সোমবাৰে এক অধ্যয়নত দাবী কৰা হৈছে যে কফি আৰু চাহ সেৱনে মুখ আৰু ডিঙিৰ কৰ্কট ৰোগকে ধৰি মূৰ আৰু ডিঙিৰ কৰ্কট ৰোগ হোৱাৰ সম্ভাৱনা কম কৰিব পাৰে।
মূৰ আৰু ডিঙিৰ কৰ্কট ৰোগ বিশ্বজুৰি সপ্তম সৰ্বাধিক সাধাৰণ কৰ্কট ৰোগ, আৰু কম আৰু মধ্যম আয়ৰ দেশসমূহত ইয়াৰ হাৰ বৃদ্ধি পাইছে।
১৪টা গৱেষণাৰ তথ্যৰ বিশ্লেষণৰ ভিত্তিত এই তথ্যই দেখুৱাইছে যে কফি নোখোৱা লোকৰ তুলনাত দৈনিক ৪ কাপতকৈ অধিক কেফেইনযুক্ত কফি খোৱা ব্যক্তিসকলৰ মূৰ আৰু ডিঙিৰ কেন্সাৰ হোৱাৰ সম্ভাৱনা সামগ্ৰিকভাৱে ১৭ শতাংশ কম। ইয়াৰ ফলত মুখগহ্বৰৰ কৰ্কট ৰোগ হোৱাৰ সম্ভাৱনা ৩০ শতাংশ কম হৈছিল, আৰু ডিঙিৰ কৰ্কট ৰোগ হোৱাৰ সম্ভাৱনা ২২ শতাংশ কম হৈছিল।
সমনীয়াৰ দ্বাৰা পৰ্যালোচিত CANCER জাৰ্নেলত প্ৰকাশিত এই অধ্যয়নত প্ৰকাশ পাইছে যে ৩-৪ কাপ কেফেইনযুক্ত কফি খোৱাৰ ফলত হাইপ’ফেৰিঞ্জিয়াল কেন্সাৰ হোৱাৰ সম্ভাৱনা ৪১ শতাংশ কম হোৱাৰ সম্পৰ্ক আছে।
জ্যেষ্ঠজনে কয় যে, “কফি আৰু চাহ খোৱাৰ ওপৰত পূৰ্বৰ গৱেষণা কৰা হৈছে আৰু কেন্সাৰৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস পাইছে, এই অধ্যয়নত মূৰ আৰু ডিঙিৰ কৰ্কট ৰোগৰ বিভিন্ন উপ-স্থানৰ সৈতে ইয়াৰ ভিন্ন প্ৰভাৱৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হৈছে, য’ত এই পৰ্যবেক্ষণ কৰা হৈছে যে আনকি কেফেইনমুক্ত কফিয়েও কিছু ইতিবাচক প্ৰভাৱ পেলাইছিল।” লেখক ইউয়ান-চিন এমি লি, হান্টছমেন কেন্সাৰ ইনষ্টিটিউট আৰু ইউনিভাৰ্চিটি অৱ ইউটা স্কুল অৱ মেডিচিনৰ পৰা।
“কফি আৰু চাহৰ অভ্যাস মোটামুটি জটিল, আৰু এই তথ্যসমূহে কফি আৰু চাহে কেন্সাৰৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস কৰাত কি প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে তাৰ চাৰিওফালে অধিক তথ্য আৰু অধিক অধ্যয়নৰ প্ৰয়োজনীয়তাক সমৰ্থন কৰে।”
দলটোৱে বিভিন্ন বিজ্ঞানীৰ ১৪টা অধ্যয়নৰ তথ্য পৰীক্ষা কৰি মূৰ আৰু ডিঙিৰ কৰ্কট ৰোগত আক্ৰান্ত ৯,৫৪৮ জন ৰোগীৰ তথ্য একত্ৰিত কৰে। ইয়াৰ পিছত তেওঁলোকক কেন্সাৰ নথকা ১৫,৭৮৩ জন নিয়ন্ত্ৰণৰ সৈতে তুলনা কৰা হৈছিল।
অধ্যয়নত অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে প্ৰতিদিনে/সপ্তাহ/মাহ/বছৰত কেফেইনযুক্ত কফি, ডিকেফেইনযুক্ত কফি, আৰু চাহ কাপত পূৰ্বতে খোৱাৰ বিষয়ে প্ৰশ্নাৱলী সম্পূৰ্ণ কৰিছিল।
উল্লেখযোগ্য যে গৱেষকসকলে ডিকেফেইনযুক্ত কফি খোৱাৰ ফলত মুখগহ্বৰৰ কৰ্কট ৰোগৰ সম্ভাৱনা ২৫ শতাংশ কম হোৱাৰ কথা জানিব পাৰি।
চাহ খোৱাৰ ফলত হাইপ’ফেৰিঞ্জিয়াল কেন্সাৰৰ সম্ভাৱনা ২৯ শতাংশ কম হোৱাৰ সম্পৰ্ক আছে। লগতে দৈনিক একাপ বা তাতকৈ কম চাহ খোৱাৰ ফলত মূৰ আৰু ডিঙিৰ কৰ্কট ৰোগৰ সম্ভাৱনা সামগ্ৰিকভাৱে ৯ শতাংশ কম আৰু হাইপ’ফেৰিঞ্জিয়াল কেন্সাৰৰ সম্ভাৱনা ২৭ শতাংশ কম হোৱাৰ সম্পৰ্ক আছিল যদিও এক কাপতকৈ অধিক চাহ খোৱাৰ সম্ভাৱনা ৩৮ শতাংশ বেছি হোৱাৰ সৈতে জড়িত আছিল লেৰিঞ্জিয়াল কেন্সাৰৰ ৰোগ।
বিভিন্ন ডিজিটেল প্লেটফৰ্ম, ৱেবছাইট, সাংবাদিক, আৰু সংস্থাৰ পৰা বাতৰি সংগ্ৰহ।