Thursday, November 21, 2024

এক অধ্যয়নত দেখা গৈছে যে আল্ট্ৰা প্ৰচেছড খাদ্যৰ ব্যৱহাৰ প্ৰতি ১০ শতাংশ বৃদ্ধিয়ে ডায়েবেটিছ ৰোগত আক্ৰান্ত হোৱাৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে।

Share

আপুনি টেঙা জলপান, ৰেডিমেড খাদ্য, চেনি বা কৃত্ৰিম মিঠাই মিঠা কৰা পানীয় ভাল পায়নে? সাৱধান হওক: সোমবাৰে দ্য লেন্সেট ৰিজিঅ’নেল হেল্থ-ইউৰোপত প্ৰকাশিত এক অধ্যয়নত দেখা গৈছে যে আল্ট্ৰা প্ৰচেছড ফুডছ (UPF)ৰ ব্যৱহাৰ প্ৰতি ১০ শতাংশ বৃদ্ধিৰ বিপৰীতে টাইপ ২ ডায়েবেটিছ হোৱাৰ সম্ভাৱনা ১৭ শতাংশ বৃদ্ধি পায়। ইউনিভাৰ্চিটি কলেজ লণ্ডন (UCL), ইউনিভাৰ্চিটি অৱ কেম্ব্ৰিজ আৰু ইম্পেৰিয়েল কলেজ লণ্ডনৰ গৱেষকসকলে জোৰ দি কয় যে এই অধ্যয়নত প্ৰকাশ পাইছে যে ইয়াৰ পৰিৱৰ্তে কম প্ৰচেছড খাদ্য গ্ৰহণ কৰিলে এই বিপদ হ্ৰাস কৰিব পৰা যাব।

খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ মাত্ৰা আৰু ডায়েবেটিছৰ আশংকাৰ মাজৰ সম্পৰ্ক অন্বেষণ কৰিবলৈ গৱেষণা দলটোৱে ইউৰোপৰ আঠখন দেশৰ ৩১১,৮৯২ জন অংশগ্ৰহণকাৰীক তেওঁলোকৰ অধ্যয়নত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিছিল। এই ব্যক্তিসকলক গড়ে ১০.৯ বছৰ ধৰি নিৰীক্ষণ কৰা হৈছিল, য’ত ১৪,২৩৬ জন লোকৰ ডায়েবেটিছ ধৰা পৰিছিল। ইউ পি এফৰ শীৰ্ষ ২৫ শতাংশ গ্ৰাহকৰ ভিতৰত, য’ত ইউ পি এফে তেওঁলোকৰ সামগ্ৰিক খাদ্যৰ ২৩.৫ শতাংশ অংশ গ্ৰহণ কৰে, মিঠাযুক্ত পানীয়ই তেওঁলোকৰ ইউ পি এফ খোৱাৰ প্ৰায় ৪০ শতাংশ আৰু মুঠ খাদ্যৰ ৯ শতাংশ।

ইয়াৰ বিপৰীতে খাদ্যত ১০ শতাংশ আল্ট্ৰা প্ৰচেছড ফুড (ইউ পি এফ)ৰ ঠাইত ১০ শতাংশ নূন্যতম প্ৰচেছড খাদ্য, যেনে কণী, গাখীৰ, ফল বা প্ৰচেছড ৰান্ধনীৰ উপাদান যেনে নিমখ, মাখন, তেলৰ ব্যৱহাৰ কৰিলে ১৪ ডায়েবেটিছৰ সম্ভাৱনা শতাংশ হ্ৰাস পায়। ইয়াৰ উপৰিও খাদ্যত থকা ১০% আল্ট্ৰা প্ৰচেছড ফুড (UPF) ৰ ঠাইত ১০% প্ৰচেছড ফুড (PF) যেনে টিনপাতৰ মাছ, বিয়েৰ, পনিৰ ব্যৱহাৰ কৰিলে ডায়েবেটিছৰ সম্ভাৱনা ১৮% হ্ৰাস পায়। পি এফত নিমখীয়া বাদাম, শিল্পীৰ ৰুটি, আৰু সংৰক্ষিত ফল-মূল আৰু শাক-পাচলিও অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।

দলটোৱে কয় যে এই তথ্যই গৱেষণাৰ এক সম্প্ৰসাৰিত সংকলনত অৰিহণা যোগায় যিয়ে আল্ট্ৰা প্ৰচেছড ফুডছ (UPF) সেৱনক মেদবহুলতা, হৃদযন্ত্ৰৰ বিপাকীয় ৰোগ, আৰু বিভিন্ন ধৰণৰ কৰ্কট ৰোগকে ধৰি কিছুমান দীৰ্ঘদিনীয়া ৰোগৰ বৃদ্ধিৰ সম্ভাৱনাৰ সৈতে সংযোগ কৰে।

বিভিন্ন ডিজিটেল প্লেটফৰ্ম, ৱেবছাইট, সাংবাদিক, আৰু সংস্থাৰ পৰা বাতৰি সংগ্ৰহ।

Read more

Local News