Friday, November 22, 2024

এক অধ্যয়নত দেখা গৈছে যে মাংসৰ তুলনাত উদ্ভিদ ভিত্তিক বিকল্প আপোনাৰ হৃদযন্ত্ৰৰ বাবে স্বাস্থ্যকৰ।

Share

১৯৭০ চনৰ পৰা ২০২৩ চনৰ ভিতৰত কৰা গৱেষণাৰ পৰ্যালোচনাৰ ভিত্তিত খাদ্যত মাংসৰ পৰিৱৰ্তে উদ্ভিদ ভিত্তিক মাংসৰ বিকল্প সেৱনে কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা আৰু ৰক্তচাপৰ দৰে হৃদযন্ত্ৰৰ ৰোগৰ বিপদজনক কাৰক হ্ৰাস কৰাত যথেষ্ট সুবিধা প্ৰদান কৰিব পাৰে।

এই বিকল্পসমূহৰ বিষয়বস্তু আৰু পুষ্টিৰ প্ৰফাইল যথেষ্ট বেলেগ বেলেগ, কিন্তু কানাডিয়ান জাৰ্নেল অৱ কাৰ্ডিঅ’লজিৰ তথ্যই ইংগিত দিয়ে যে এইবোৰ সাধাৰণতে হৃদযন্ত্ৰৰ বাবে স্বাস্থ্যকৰ খাদ্যাভ্যাসৰ সৈতে মিল খায়।

কানাডাৰ ব্ৰিটিছ কলম্বিয়া বিশ্ববিদ্যালয়ৰ মুখ্য লেখক মেথিউ নাগ্ৰাই কয় যে উদ্ভিদ ভিত্তিক মাংসৰ বজাৰৰ যথেষ্ট বৃদ্ধি আৰু উদ্ভিদ ভিত্তিক বাৰ্গাৰৰ জনপ্ৰিয়তা বৃদ্ধি পোৱাৰ পিছতো এই মাংসৰ বিকল্পসমূহে কেনে প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে সেই বিষয়ে আচৰিত ধৰণে কম জ্ঞান আছে স্বাস্থ্য, বিশেষকৈ হৃদযন্ত্ৰৰ ৰোগৰ আশংকাৰ সম্পৰ্কত।

তেওঁ লগতে কয় যে আমি বৰ্তমানৰ জ্ঞান নিৰ্ণয় কৰিবলৈ আৰু ভৱিষ্যতৰ গৱেষণাৰ বাবে ক্ষেত্ৰৰ পৰামৰ্শ দিবলৈ এই বিষয়টোৰ ওপৰত থকা সাহিত্যসমূহ পৰ্যালোচনা কৰিবলৈ বিচাৰিছিলো।

গৱেষকসকলে ১৯৭০ চনৰ পৰা ২০২৩ চনলৈকে উদ্ভিদ ভিত্তিক মাংসৰ বিকল্পৰ বিষয়ে প্ৰকাশিত অধ্যয়ন পৰীক্ষা কৰিছিল, য’ত ইয়াৰ পৰিমাণ, পুষ্টিৰ পৰিমাণ, আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা হৃদযন্ত্ৰৰ ৰোগৰ আশংকাৰ সৈতে জড়িত কাৰক যেনে কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা আৰু ৰক্তচাপ কেনেদৰে প্ৰভাৱিত হয়।

তেওঁলোকৰ বিশ্লেষণত দেখা গ’ল যে উদ্ভিদ ভিত্তিক বিকল্পসমূহৰ সাধাৰণতে গড়ে মাংসৰ তুলনাত অধিক হৃদযন্ত্ৰৰ বাবে স্বাস্থ্যকৰ পুষ্টিৰ প্ৰফাইল থাকে, কিন্তু কিছুমান বিশেষ সামগ্ৰীত ছডিয়ামৰ পৰিমাণ বেছি হোৱাটো সমস্যাজনক হ’ব পাৰে।

তথাপিও এই বিকল্পসমূহে ৰক্তচাপ বৃদ্ধি নকৰে; ইয়াৰ পৰিৱৰ্তে, বিভিন্ন ৰেণ্ডম নিয়ন্ত্ৰিত পৰীক্ষাত ইহঁতে কিছুমান হৃদযন্ত্ৰৰ বিপদজনক কাৰক, যেনে কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি কৰে।

গৱেষকসকলে কয় যে বৰ্তমান এই বিকল্পসমূহে হাৰ্ট এটেক বা ষ্ট্ৰোক হোৱাৰ আশংকাত কেনে প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে তাৰ মূল্যায়ন কৰা দীৰ্ঘম্যাদী গৱেষণাৰ অভাৱ।

ভাৰ্চিটিৰ অধ্যাপক ইহুদ উৰে কয় যে ৰঙা মাংসৰ ঠাইত উদ্ভিদ ভিত্তিক বিকল্প ব্যৱহাৰ কৰাটো সম্ভৱতঃ মাংস খোৱাৰ পৰিমাণ হ্ৰাস কৰিব বিচৰাসকলৰ বাবে হৃদযন্ত্ৰৰ বাবে উপযোগী পছন্দ।

যিসকল লোকে ইতিমধ্যে মাংস গ্ৰহণ সীমিত কৰে, তেওঁলোকৰ বাবে বিকল্প খাদ্যসমূহ প্ৰটিনৰ ভাল উৎস হিচাপে স্বাস্থ্যসন্মত খাদ্যত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব পাৰি। কিন্তু নিয়মিতভাৱে সেৱন কৰিলে চেচুৰেটেড ফেট আৰু ছডিয়াম কম থকা বিকল্প বাছি লোৱাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ।

বিভিন্ন ডিজিটেল প্লেটফৰ্ম, ৱেবছাইট, সাংবাদিক, আৰু সংস্থাৰ পৰা বাতৰি সংগ্ৰহ ।

Read more

Local News