Sunday, November 24, 2024

আপোনাৰ প্ৰিয় পানী বিশুদ্ধকৰণকাৰী সেৱন কৰিলে কেন্সাৰ, হাঁপানী, আৰু অন্যান্য স্বাস্থ্যজনিত সমস্যাৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পাব পাৰে।

Share

যদি আপুনি পানী পুৰী খাই ভাল পায় তেন্তে সাৱধান হওক কাৰণ কৃত্ৰিম ৰঙেৰে ভৰা পানী পুৰী সেৱনে বিভিন্ন ধৰণৰ কেন্সাৰ আৰু হাঁপানীৰ লগতে অন্যান্য স্বাস্থ্যজনিত সমস্যাৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে বুলি মঙলবাৰে এজন বিশেষজ্ঞই কয়।

কৰ্ণাটকৰ খাদ্য সুৰক্ষা বিষয়াসকলে একাধিক অভিযোগৰ পিছত পথৰ কাষৰ ষ্টলৰ পৰা প্ৰায় ২৬০টা নমুনা সংগ্ৰহ কৰে। ইয়াৰে ২২ শতাংশ পানীৰ পূৰিয়ে গুণগত মান পূৰণ কৰা নাছিল। ইয়াৰ উপৰিও ৪১টা নমুনাত কৃত্ৰিম ৰং আৰু কাৰ্চিনোজেন পোৱা গৈছিল আৰু ১৮টা নমুনাত বাসি আৰু খোৱাৰ বাবে অসুৰক্ষিত বুলি নিৰ্ণয় কৰা হৈছিল।

এই আদেশ কৰ্ণাটকৰ খাদ্য সুৰক্ষা আৰু মানদণ্ড বিভাগে জুন মাহৰ শেষৰ ফালে গৃহীত কৰিছিল, সমগ্ৰ দেশতে কুকুৰাৰ কাবাব, মাছ, আৰু শাক-পাচলিৰ বাচনত কৃত্ৰিম ৰং ব্যৱহাৰ কৰাৰ বাবে ১০ লাখ টকা পৰ্যন্ত জৰিমনা আৰু নূন্যতম সাত বছৰৰ বাবে যাৱজ্জীৱন কাৰাদণ্ড বিহা হৈছিল ৰাজ্য।

মাৰ্চ মাহত কৰ্ণাটকেও গোবি মানচুৰিয়ান আৰু কপাহী মিঠাইত সাধাৰণতে ব্যৱহাৰ কৰা কৃত্ৰিম ৰং ৰোডামাইন-বি ব্যৱহাৰ কৰাত নিষেধাজ্ঞা আৰোপ কৰিছিল।

বাংগালুৰুৰ এষ্টাৰ চিএমআই হাস্পতালৰ সেৱা – ক্লিনিকেল নিউট্ৰিচন এণ্ড ডায়েটেটিক্সৰ মুৰব্বী এডৱিনা ৰাজে আইএনএছক জনাইছে যে খাদ্যৰ ৰূপ আৰু সোৱাদ বৃদ্ধিৰ বাবে অত্যধিক কৃত্ৰিম খাদ্য ৰং আৰু সোৱাদযুক্ত এজেণ্ট ব্যৱহাৰ কৰিলে বিশেষকৈ সঘনাই বাহিৰত খাদ্য গ্ৰহণ কৰা ব্যক্তিসকলৰ বাবে স্বাস্থ্যৰ বাবে অসংখ্য বিপদৰ সৃষ্টি হয় .

তেওঁ লগতে কয় যে খাদ্যত থকা কৃত্ৰিম উপাদানৰ অত্যধিক সংস্পৰ্শলৈ আহিলে কেন্সাৰৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পায় আৰু প্ৰদাহ সৃষ্টি কৰি আন্ত্ৰিক স্বাস্থ্যৰ ক্ষতি হয়।

বিশেষজ্ঞগৰাকীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে শিশুৰ ক্ষেত্ৰত ইয়াৰ ফলত অতি সক্ৰিয়তা, এলাৰ্জীৰ লক্ষণ, হাঁপানীৰ আক্ৰমণ আদিও হ’ব পাৰে। তদুপৰি পানী পুৰীত ব্যৱহৃত পানী দূষিত হ’লে খাদ্যজনিত ৰোগ যেনে টাইফয়েডৰ সৃষ্টি হ’ব পাৰে।

খাদ্য সামগ্ৰীৰ ৰূপ আৰু শেল্ফ লাইফ উন্নত কৰিবলৈ কৃত্ৰিম খাদ্য ৰং যোগ কৰা হয়, শেষত ৰুচি বৃদ্ধি কৰে আৰু গ্ৰাহকক সন্তুষ্ট কৰে। কিন্তু খাদ্য সামগ্ৰীত সূৰ্যাস্ত হালধীয়া, কাৰ্ম’ইচিন, ৰ’ডামাইন-বি আদি ৰং অন্তৰ্ভুক্ত কৰিলে স্বাস্থ্যৰ বাবে বিভিন্ন বিপদৰ সৃষ্টি হয়।

এডৱিনাই লক্ষ্য কৰিছিল যে কৃত্ৰিম এজেণ্ট খোৱাৰ পৰিৱৰ্তে বুটমাহ, হলুদ, কেশৰ ডাল আদি প্ৰাকৃতিক ৰং আৰু সোৱাদৰ সৈতে তৈয়াৰী খাদ্যৰ বিকল্প ল’ব পাৰি।

বিভিন্ন ডিজিটেল প্লেটফৰ্ম, ৱেবছাইট, সাংবাদিক, আৰু সংস্থাৰ পৰা বাতৰি সংগ্ৰহ ।

Read more

Local News