কম কেলৰিযুক্ত আৰু প্ৰয়োজনীয় ভিটামিন আৰু খনিজ পদাৰ্থৰে ভৰপূৰ ভেঁকুৰ আপোনাৰ খাদ্যত এক উৎকৃষ্ট সংযোজন আৰু নতুন গৱেষণাৰ মতে দিনটোত মাত্ৰ পাঁচটা সৰু ভেঁকুৰ খালে হৃদৰোগ, কেন্সাৰ আৰু ডিমেনচিয়াকে ধৰি বিভিন্ন ৰোগৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াত সহায়ক হ’ব পাৰে।
ইয়াৰ কাৰণ হৈছে দুটা মূল এন্টিঅক্সিডেন্ট — এৰগ’থাইঅ’নেইন আৰু গ্লুটাথাইয়ন। গৱেষকসকলৰ মতে, এই পদাৰ্থসমূহে বিভিন্ন গুৰুতৰ ৰোগৰ সৈতে জড়িত ক্ষতিকাৰক ‘ফ্ৰী ৰেডিকেল’ নিষ্ক্ৰিয় কৰাত উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰে।
পেন ষ্টেট চেণ্টাৰ ফৰ প্লাণ্ট এণ্ড মাছৰুমৰ পৰিচালক ৰবাৰ্ট বিলমেনে কয় যে, “আমি যি পাইছো সেয়া হ’ল যে, নিঃসন্দেহে, ভেঁকুৰ হৈছে এই দুটা এন্টিঅক্সিডেন্ট একেলগে লোৱাৰ সৰ্বোচ্চ খাদ্যৰ উৎস, আৰু কিছুমান প্ৰকাৰ সঁচাকৈয়ে দুয়োটাৰে সৈতে ভৰপূৰ।” আমেৰিকাত স্বাস্থ্যৰ বাবে সামগ্ৰী।
পৰ্টোবেলো। ইনোকি। পৰ্চিনি। চেণ্টাৰেল। ষ্টিংকহৰ্ণ। পাফবল। গোবৰ কামান। চুলিৰ বৰফ। বা প্ৰায় উচ্চাৰণ কৰিব নোৱাৰা Hydnellum peckii। ইমান চেষ্টা কৰক কিন্তু আপুনি কেতিয়াও মনত পেলাব নোৱাৰে – বা উচ্চাৰণ কৰিব নোৱাৰে – বিশ্বজুৰি পোৱা প্ৰায় ১৪,০০০ ধৰণৰ ভেঁকুৰৰ নাম।
আপুনিও সকলোবোৰ খাব নোৱাৰে কাৰণ কেইটামানেই ভয়ংকৰ নামেৰে বিষাক্ত (ডেডলি ডেপাৰলিং, ডেষ্ট্ৰয়িং এঞ্জেলছ, ডেথ কেপ, অটম স্কালকেপ)। কেইটামান চাইকেডেলিক ভেঁকুৰ ইমানেই ট্ৰিপি যে দেশসমূহে অবৈধ টেগ কৰিছে।
অৱশ্যে কেইবাটাও খাব পৰা আছে যিবোৰ পুষ্টিকৰ উপাদানৰে ভৰপূৰ। কইম্বাটুৰস্থিত মাছৰুম ফাউণ্ডেশ্যন অৱ ইণ্ডিয়াৰ তথ্য অনুসৰি ভেঁকুৰত প্ৰচুৰ পৰিমাণে প্ৰটিন, কাৰ্বহাইড্ৰেট আৰু ভিটামিন থাকে, কেলৰিৰ মূল্য কম আৰু সেয়েহে হৃদযন্ত্ৰ আৰু ডায়েবেটিছ ৰোগীৰ বাবে ইয়াক বাঞ্ছনীয়।
শস্য, ফল-মূল আৰু শাক-পাচলিৰ তুলনাত ইয়াত প্ৰ’টিন প্ৰচুৰ পৰিমাণে থাকে; ৰন্ধা পিছতো প্ৰটিনবোৰ ধৰি থাকে। যিহেতু ভেঁকুৰৰ কেলৰি মূল্য কম, প্ৰটিন বেছি, আঁহৰ পৰিমাণ বেছি আৰু K: Na অনুপাত বেছি, গতিকে ডায়েবেটিছ আৰু উচ্চ ৰক্তচাপ ৰোগীৰ বাবে ই আদৰ্শগতভাৱে উপযোগী বুলি গৱেষকসকলে কয়।
ভাৰতত আঠটা জনপ্ৰিয় ভেঁকুৰ আছে, যেনে বুটাম ভেঁকুৰ যিবোৰ সৰু, খাব পৰা ভেঁকুৰ, বন্ধ টুপি আৰু পাতল বাদামী বা শেঁতা বগা মাংস। ই বিশ্বজুৰি খেতি আৰু খোৱা আটাইতকৈ জনপ্ৰিয় ভেঁকুৰৰ জাত।
ইয়াত ভিটামিন (বি ভিটামিন, ভিটামিন ডি), খনিজ পদাৰ্থ (চেলেনিয়াম, তাম, পটাছিয়াম), আৰু এন্টিঅক্সিডেন্ট আদি প্ৰয়োজনীয় পুষ্টিকৰ উপাদানৰ উত্তম উৎস।
অইষ্টাৰ মাছৰুমৰ কোমল মাংস আৰু মুগাৰ দৰে টেক্সচাৰৰ বাবে জনাজাত। একাপ কেঁচা, টুকুৰা টুকুৰ কৰা অইষ্টাৰ মাছৰুমত মাত্ৰ ২৮ কেলৰি থাকে, আৰু ইয়াত চৰ্বি, কলেষ্টেৰল, আৰু ছডিয়াম কম থাকে আৰু ইয়াত নিয়াচিন, ফলিক এচিড, ভিটামিন চি আৰু বি১২, আৰু এমিনো এচিড এৰগ’থাইঅ’নিনৰ দৰে পুষ্টিকৰ উপাদান বেছি থাকে।
ভাৰতত পোৱা আন জাতসমূহ হ’ল শ্বিটাকে মাছৰুম, কৰ্ডিচেপছ মাছৰুম, লায়ন’ছ মেনে মাছৰুম, ৰেইছি মাছৰুম, টাৰ্কি টেইল মাছৰুম আৰু চাগা মাছৰুম।
বিভিন্ন ডিজিটেল প্লেটফৰ্ম, ৱেবছাইট, সাংবাদিক, আৰু সংস্থাৰ পৰা বাতৰি সংগ্ৰহ।