Saturday, November 23, 2024

ভাৰতত প্ৰচেছড, পেকেজড খাদ্যৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধিয়ে স্বাস্থ্যৰ ফলাফলত প্ৰভাৱ পেলাব।

Share

ভাৰতত প্ৰচেছড আৰু পেকেজড খাদ্যৰ বৰ্ধিত ব্যৱহাৰে স্বাস্থ্যৰ ফলাফলত প্ৰভাৱ পেলাব বুলি আশা কৰা হৈছে, আৰু চৰকাৰী গৱেষণা পত্ৰখনে এই কথা উল্লেখ কৰিছে যে এই খাদ্যসমূহৰ পুষ্টিকৰ পৰিমাণ নিয়ন্ত্ৰণ আৰু স্বাস্থ্যসন্মত বিকল্পক উৎসাহিত কৰাৰ বাবে নীতিৰ প্ৰয়োজন হ’ব পাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীক অৰ্থনৈতিক পৰামৰ্শদাতা পৰিষদে (ইএচি) প্ৰস্তুত কৰা “ভাৰতৰ খাদ্য ব্যৱহাৰ আৰু নীতিগত প্ৰভাৱৰ পৰিৱৰ্তন” শীৰ্ষক এখন গৱেষণা পত্ৰত কোৱা হৈছে যে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত সেৱা আৰু পেকেজড প্ৰচেছড খাদ্যৰ ওপৰত ঘৰুৱা ব্যয়ৰ অংশ লক্ষণীয়ভাৱে বৃদ্ধি পাইছে অঞ্চল আৰু খৰচৰ শ্ৰেণীসমূহ।

এই বৃদ্ধি সকলো শ্ৰেণীতে ব্যাপক আছিল যদিও দেশৰ শীৰ্ষ ২০ শতাংশ পৰিয়ালৰ মাজত বিশেষভাৱে উল্লেখযোগ্য আৰু চহৰ অঞ্চলত ই যথেষ্ট বেছি। গৱেষণা পত্ৰখনত সতৰ্ক কৰি দিয়া হৈছে যে যদিও খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ এটা ক্ৰমবৰ্ধমান খণ্ড আৰু চাকৰি সৃষ্টিৰ এক প্ৰধান উৎস, প্ৰক্ৰিয়াকৃত আৰু পেকেটত ভৰোৱা খাদ্যৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধিয়ে স্বাস্থ্যৰ ফলাফলতো প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে।

ভাৰতীয় খাদ্য আৰু পানীয় পেকেজিং উদ্যোগে যথেষ্ট বৃদ্ধিৰ সন্মুখীন হৈছে, ২০২৩ চনত বজাৰৰ আকাৰ ৩৩.৭৩ বিলিয়ন ডলাৰৰ পৰা ২০২৮ চনৰ ভিতৰত ৪৬.২৫ বিলিয়ন ডলাৰলৈ বৃদ্ধি পাব বুলি আশা কৰা হৈছে।এই বৃদ্ধিৰ ইন্ধন যোগ হৈছে ব্যৱহাৰ বৃদ্ধিকে ধৰি বিভিন্ন কাৰকে। গৱেষণা পত্ৰখনত উল্লেখ কৰা হৈছে যে পেকেটত ভৰোৱা প্ৰচেছড খাদ্যৰ বৰ্ধিত ব্যৱহাৰৰ পুষ্টিকৰ প্ৰভাৱ বুজিবলৈ অতিৰিক্ত গৱেষণাৰ প্ৰয়োজন। ইয়াৰ উপৰিও এই সামগ্ৰীসমূহৰ পুষ্টিৰ গুণগত মান নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ আৰু স্বাস্থ্যসন্মত বিকল্পক উৎসাহিত কৰিবলৈ নীতিৰ প্ৰয়োজন হ’ব পাৰে বুলিও প্ৰকাশ পাইছে।

গৱেষণা পত্ৰখনত ৰক্তহীনতাৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱৰ সম্পৰ্কত পুষ্টিকৰ পদাৰ্থ গ্ৰহণ আৰু খাদ্যৰ বৈচিত্ৰ্যৰ মাজৰ সম্পৰ্কও পৰীক্ষা কৰা হৈছে। ইয়াত কোৱা হৈছে যে, “প্ৰত্যাশিতভাৱে আমি দেখিলোঁ যে গড় আইৰণ গ্ৰহণৰ সৈতে ৰক্তহীনতাৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱৰ ওলোটা সম্পৰ্ক আছে। অৱশ্যে আমি ৰক্তহীনতাৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ আৰু খাদ্যত আইৰণৰ উৎসৰ বৈচিত্ৰ্যৰ মাজত এক উল্লেখযোগ্য নেতিবাচক সম্পৰ্কও আৱিষ্কাৰ কৰিলোঁ।”

ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল (কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল)ৰ মাজত এক শক্তিশালী বিপৰীত সম্পৰ্ক দেখা গৈছিল। বিশ্লেষণত দেখা গ’ল যে শিশু আৰু মহিলাৰ ৰক্তহীনতা হ্ৰাস কৰাৰ বাবে ৰচনা কৰা নীতিসমূহে আইৰণৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি কৰাত অগ্ৰাধিকাৰ দিব লাগে আৰু অধিক উল্লেখযোগ্যভাৱে খাদ্যত আইৰণৰ উৎসৰ বৈচিত্ৰ্যৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখিব লাগে।

প্ৰতিবেদনখনে অৱশ্যে মাইক্ৰ’নিউট্ৰিয়েণ্ট বিশ্লেষণৰ পৰা পৰিবেশন কৰা আৰু পেকেটত ভৰোৱা প্ৰচেছড খাদ্যসমূহ বাদ দিয়াৰ সীমাবদ্ধতাক স্বীকাৰ কৰিছে। গৱেষণা পত্ৰখনত কোৱা হৈছে যে, “ইয়াৰ সম্ভাৱ্য স্বাস্থ্যজনিত প্ৰভাৱৰ বাবে ইয়াৰ বাবে পৃথক অধ্যয়নৰ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে। অধিক গৱেষণাই খাদ্যৰ বৈচিত্ৰ্য আৰু অন্যান্য স্বাস্থ্যজনিত ফলাফলৰ মাজৰ সম্পৰ্ক অন্বেষণ কৰিব পাৰে।”

অধ্যয়নটোৱে ৰন্ধা খাদ্যৰ ভিতৰত শস্যৰ ব্যৱহাৰ প্ৰায় ২০ শতাংশও উল্লেখযোগ্য হ্ৰাস চিনাক্ত কৰিছে, যিয়ে দৈনিক গড় অণুপুষ্টিকৰ গ্ৰহণত প্ৰভাৱ পেলোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। এইটো তাৎপৰ্যপূৰ্ণ কাৰণ শস্যজাতীয় খাদ্য আইৰণ আৰু জিংককে ধৰি বিভিন্ন অণুপুষ্টিকৰ উপাদানৰ এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ উৎস।

বিভিন্ন ডিজিটেল প্লেটফৰ্ম, ৱেবছাইট, সাংবাদিক, আৰু সংস্থাৰ পৰা বাতৰি সংগ্ৰহ।

Read more

Local News