আমেৰিকাৰ দীৰ্ঘম্যাদী অধ্যয়ন অনুসৰি সপ্তাহত গাখীৰৰ চকলেট নহয়, পাঁচটা ডাৰ্ক চকলেট খোৱাটোৱে টাইপ ২ ডায়েবেটিছৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।
বিএমজেত প্ৰকাশিত এই গৱেষকসকলে এইটোও বিচাৰি উলিয়াইছে যে গাখীৰৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি, কিন্তু গাঢ় নহয়, চকলেট দীৰ্ঘম্যাদী ওজন বৃদ্ধিৰ সৈতে জড়িত।
চকলেটত উচ্চ মাত্ৰাত ফ্লেভানল (ফল-মূলত পোৱা প্ৰাকৃতিক যৌগ) থাকে যিয়ে হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যৰ উন্নতি সাধন কৰে আৰু ডায়েবেটিছৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস কৰে বুলি প্ৰমাণিত হৈছে।
কিন্তু চকলেট সেৱন আৰু টাইপ ২ ডায়েবেটিছৰ আশংকাৰ মাজৰ সম্পৰ্ক অসামঞ্জস্যপূৰ্ণ ফলাফলৰ বাবে বিতৰ্কিত হৈয়ে আছে।
ইয়াৰ উপৰিও পূৰ্বৰ বেছিভাগ গৱেষণাই ডাৰ্ক আৰু মিল্ক চকলেট খালে – য’ত ক’ক’, গাখীৰ আৰু চেনিৰ পৰিমাণ বেলেগ বেলেগ – টাইপ ২ ডায়েবেটিছৰ আশংকাৰ ওপৰত বেলেগ প্ৰভাৱ পৰিব পাৰে নেকি সেই বিষয়েও চোৱা হোৱা নাই।
এই বিষয়ে অধিক অন্বেষণ কৰিবলৈ গৱেষকসকলে মহিলা নাৰ্ছ আৰু পুৰুষ স্বাস্থ্যসেৱা পেছাদাৰীসকলৰ ওপৰত কৰা তিনিটা দীৰ্ঘম্যাদী আমেৰিকাৰ পৰ্যবেক্ষণমূলক অধ্যয়নৰ তথ্য একত্ৰিত কৰিছিল, যিসকলক নিযুক্তি দিয়াৰ সময়ত ডায়েবেটিছ, হৃদৰোগ বা কেন্সাৰৰ কোনো ইতিহাস নাছিল।
তেওঁলোকে ১৯২,২০৮ জন অংশগ্ৰহণকাৰীৰ বাবে টাইপ ২ ডায়েবেটিছ আৰু মুঠ চকলেট খোৱাৰ মাজৰ সম্পৰ্ক বিশ্লেষণ কৰিছিল, আৰু ২৫ বছৰৰ গড় নিৰীক্ষণ সময়ছোৱাত ১১১,৬৫৪ জন অংশগ্ৰহণকাৰীৰ বাবে চকলেট উপপ্ৰকাৰৰ (ডাৰ্ক আৰু মিল্ক) খোৱাৰ মাজৰ সম্পৰ্ক বিশ্লেষণ কৰিছিল।
মুঠ চকলেটৰ বাবে কৰা বিশ্লেষণত ১৮,৮৬২ জন লোকৰ টাইপ ২ ডায়েবেটিছ হৈছিল।
ব্যক্তিগত, জীৱনশৈলী আৰু খাদ্যৰ বিপদজনক কাৰকৰ সৈতে সামঞ্জস্য স্থাপন কৰাৰ পিছত লেখকসকলে দেখিলে যে যিসকল লোকে সপ্তাহত কমেও পাঁচটাকৈ যিকোনো ধৰণৰ চকলেট খায়, তেওঁলোকৰ তুলনাত টাইপ ২ ডায়েবেটিছৰ হাৰ যথেষ্ট কম হোৱা দেখা যায়, যিসকল লোকে কমেইহে বা কেতিয়াও খোৱা নাই চকলেট।
চকলেট উপপ্ৰকাৰ অনুসৰি বিশ্লেষণত ৪,৭৭১ জন লোকৰ টাইপ ২ ডায়েবেটিছ হৈছিল।
একেবোৰ বিপদজনক কাৰকৰ বাবে সামঞ্জস্য স্থাপন কৰাৰ পিছত সপ্তাহত কমেও পাঁচবাৰ ডাৰ্ক চকলেট খোৱা লোকসকলে টাইপ ২ ডায়েবেটিছৰ সম্ভাৱনা ২১ শতাংশ যথেষ্ট কম দেখা গৈছিল যদিও মিল্ক চকলেট গ্ৰহণৰ ক্ষেত্ৰত কোনো উল্লেখযোগ্য সম্পৰ্ক পোৱা নগ’ল।
গৱেষকসকলে সাপ্তাহিকভাৱে প্ৰতিটো অতিৰিক্ত ডাৰ্ক চকলেট খালে টাইপ ২ ডায়েবেটিছৰ সম্ভাৱনা ৩ শতাংশ হ্ৰাস পোৱাৰ কথাও প্ৰকাশ কৰিছে।
গৱেষকসকলে কয় যে, “ক্লিনিকেল ট্ৰায়েলৰ প্ৰয়োজন আছিল তথ্য নিশ্চিত কৰা আৰু ডাৰ্ক চকলেটৰ সুৰক্ষামূলক প্ৰভাৱৰ কাৰণ চিনাক্ত কৰাত সহায় কৰা।”
বিভিন্ন ডিজিটেল প্লেটফৰ্ম, ৱেবছাইট, সাংবাদিক, আৰু সংস্থাৰ পৰা বাতৰি সংগ্ৰহ।